Учените синтетично създадоха минерал, който може да премахне CO2 от атмосферата






През последните две десетилетия, в частност човешката дейност, имаше пряко отношение в създаването на въглеродни емисии. 




Благодарение на радикалния и много проактивен подход на екип от изследователи от университета Трент в Онтарио, Канада, изглежда, че облекчението е на хоризонта.
Когато магнезитът, естествено срещаща се скала, кристализира, той абсорбира СО2 в съотношение 2 към 1: това означава, че за всеки половин тон атмосферен CO2 изисква един тон магнезит.

В природна среда, магнезит се формира над стотици хиляди години. Изследователите обаче, успяха да ускорят този процес до 72 дни, с по-бързи порядки, според прессъобщение, предоставено на Phys.org.
 Това включва използването на полистиренови микросфери - сферични частици, използвани за адсорбция или кристализация с магнезит.

Един метричен тон магнезит съхранява половината от един метричен тон въглерод, според изследователите. В световен мащаб, хората пускат на пазара 32,5 гигатона въглерод всяка година, което е 32,5 милиарда метрични тона, така че ще са необходими 65 милиарда тона магнезит, само за да се отмени годишната продукция.


"Засега ние осъзнаваме, че това е експериментален процес и ще трябва да се увеличи, преди да сме сигурни, че магнезитът може да бъде използван за улавяне на въглерод", казва Иън Сил, ръководител на проекта и професор в университета Трент в Онтарио, Канада "Това зависи от няколко променливи, включително цената на въглерода и усъвършенстването на технологията за блокиране, но сега знаем, че науката го прави възможно."


В голям мащаб този процес може да се превърне в полезен инструмент в глобалната борба срещу изменението на климата.



Comments