Какво е Backend ?

Първи стъпки - Backend




Тази статия не се гмурва в кодирането. Това е въведение, предпоставката от която ще се нуждаете като разработчик. Отбелязваме какво е Backend и някои от езиците и технологиите, които можете да научите. Ако търсите уроци по кодиране, моля, обмислете други ресурси.

     Не е нужно да пишете код, за да разберете основните приложения на разработката от типа "back-end"или казано "Server-side scripting". 
Девелопърите имат нужда от фреймуърк за създаване на приложение, с което потребителят може да взаимодейства. В този контекст backend се дефинира като подчинен процесор или програма, която изпълнява специализирана функция от името на главен процесор или софтуерна система.

Какво е Backend? 
Всяко приложение или уеб услуга, има две широки части: interface и backend. Ролите на тези части могат да бъдат познати от техните имена. Интерфейсът е частта, която можете да "видите".Това е частта, която ви позволява да взаимодействате с приложението или услугата. Цветовете, анимациите, оформлението и всички други готини неща, които допринасят за вашето преживяване при използването на приложението или уебсайта, са интерфейсът. Интерфейсът обикновено се нарича Потребителски интерфейс (UI/ UX).
 Backend е частта, която не можете да "видите". Това е вътрешната работа на приложението или уебсайта. 
Backend или скрипт-сайд на динамично приложение, се състои от API, бази данни, фреймуърк и операционна система. Тези дни, програмистите имат достъп до услуги като Docker, Vagrant и BAAS, които осигуряват усъвършенствани системи за автоматично внедряване на скриптовете на базата данни на всеки сървър или облак.


Ето някои от най популярните Backend frameworks



  • PHP е може би най-популярният скриптов език за уеб проекти.



  1. Symfony е набор от PHP компоненти или казано framework за уеб приложения. Symfony предоставя стандартна основа, върху която разработчиците могат да изграждат мощни PHP приложения, които се подсилват от самостоятелните компоненти на Symfony. Този фреймуърк има много активна общност от програмисти и ентусиасти, които поддържат и допринасят развитието и. Архитектурата на пакета осигурява рамка за всички външни библиотеки. Най-новата версия, Symfony 4 премахва много зависимости и е най-леката версия до момента.                                                                      
  2. Laravel е сравнително нов framework, която опростява производствения процес и отнема голяма част от прешъра от проекта за уеб приложение.Laravel има собствена миграционна система за манипулиране на заявки за бази данни. Този фреймуърк е най-подходяща за разработване на малки и големи приложения със сложни изисквания за бекенда.
  3. Zend е популярен избор за разработване на големи приложения на ниво предприятие като CRM и финансови системи.Разработчиците се възползват от високоефективната MVC архитектура, здравата кодова база, комбинирана с разтегателни компоненти.Зенд поддържа пълни концепции за OOP и разработчиците могат да създават и разгръщат класове както и когато е необходимо. Подобно на Symfony, Zend има и дълъг списък от компоненти за всички изисквания на проектите.
  4. Node.js е runtime JavaScript на Google Chrome V8 JS engine. Изключително лек и бързо развиващ. Nmp js е най-голямата налична екосистема от библиотеки с отворен код. Поради ограниченията на PHP (пример е процесът на async), Node.js бързо изгражда база данни от  пазарния дял на PHP.


  • Python е интерпретиран език на високо ниво, създаден за програмиране с общо предназначение. Въпреки това, езикът е по-известен с научните изследвания на данни и приложенията за машинно обучение( Deep learning/ Machine learning). Елегантният синтаксис позволява на разработчиците да изразяват повече в по-малко линии от кодове.Според една статистика на програмистите в Stack Overflow, Python вече стана по-популярен от PHP. Разработчиците на софтуери вече могат да анализират и създават сложни системи за данни и проекти, използващи Python.В допълнение, рамки, базирани на Python, като Django и Flask, рационализират процеса на разработване на уеб приложения.

Когато приключите с писането на бекенд скрипт приложението, следващото предизвикателство е да откриете правилното хостинг решение. Препоръчвам отделни или VPS сървъри. Можете също така да използвате контейнер като Docker и да създадете автоматизирано разгръщане.
DigitalOceanLinodeAWSGoogle Cloud и Azure също са чудесен избор. Въпреки това, ако смятате, че управлението на сървъра е прекалено голямо затруднение, изберат решения на PAAS като Cloudways PHP уеб хостинг.










Comments