Machine Learning & Deep Learning първи стъпки - част 1

Андрю Нг, който основа Google Brain инвестира в AI стартиращи фирми 




През последното половин десетилетие, милиарди долари от финансиране за научни изследвания и рисков капитал се "изляха" в AI технологиите.

Човешкият мозък е, както казва неврологът д-р Джоузеф Ледукс, в The Emotional Brain (1996), "най-сложната машина, която можем да си представим". Не е чудно, тъй като мозъкът се състои от повече от 100 милиарда неврони и около 1 квадрилион невронни връзки общо.



Как да се запознаем с  AI : Machine Learning & Deep Learning



Безплатни курсове

Започнете с курса за Machine Learning на Coursera на Andrew Ng. Това ще ви научи на основите на машинното обучение и ще подобри малко умението ви за линейна алгебра.
Уверете се, че сте изпълнили всички задачи и след като сте завършили курса, ще получите сертификат за машинно обучение включващо концепции при линейната регресия, логистична регресия, SVM, невронни мрежи и клъстеризиране на К-средства.

Този курс ще ви отвори очите и ще ви накара да се чувствате по-уверени, за да се впуснете в страната на ML и Deep Learning. Имайте предвид факта, че има толкова много други важни понятия, които този курс няма да може да покрие.

https://www.coursera.org/learn/machine-learning


Ако сте суперативни след завършване на курса на д-р Нг, може стремително да се впуснете в поредицата от курсове, предлагани като част от специалността за Machine Learning на Coursera.

Ng провежда изследвания в областта на компютърните науки като разпознаване на изображения и реч. Ng е също така доцент в катедрата по компютърни науки и отдела по електротехника в университета в Станфорд, Калифорния, частна изследователска институция.


Fast.ai предлага безплатен онлайн курс за Deep Learning в две части:


Deep Learning част 1: Practical Deep Learning for Coders/Практическо дълбоко обучение за кодери
Deep Learning Част 2: Cutting Edge Deep Learning for Coders/

След тези курсове може да сте готови да се справите с курсът на Hinton, който е относително по-труден в сравнение с предишните споменати курсове, тъй като лекциите са доста сухи и съдържат повече концепции за математика. Ако смятате, че все още не можете да се справите с курса, не се обезсърчавайте! Оставете го за известно време и направете частта Математика (описана в следващия раздел), след което се върнете. 
Помнете, решителност, решителност и да, по-голяма решителност. 

https://www.coursera.org/learn/neural-networks



Математика

Deep Learning определено изисква да имате силни познания по алгебра, Диференциално смятане и Векторна гравитация. Ако искате бързо да "изтъркате" елементарна линейна алгебра и да започнете да кодирате, препоръчително е да се запознаете с ръководството на Хауърд за Невронни мрежи на Андрей Карпати.

http://karpathy.github.io/neuralnets/

Математическите концепции работят с помощта на Python (Numpy)
Ако искате да научите от видеоклипове, 3blue1brown има един от най-интуитивните видеоклипове за концепции в линейна алгебра, смятане, невронни мрежи и други интересни теми за математика. 







Тук е момента да спомена за " Learn Python the hard way" учебник. 

https://learnpythonthehardway.org/




Deep Learning използва алгоритъм, наречен backpropagation или backprop, който настройва математическите, така че даден вход води до правилния изход. 
DL е математика: статистически метод, при който компютрите се научават да класифицират модели, използващи невронни мрежи.


Още по темата скоро 



Comments