Супер вулкани



Дали цивилизацията е готова за избухването на следващия Супервулкан, скрит в недрата на земята?

Kliuchevskoi Volcano, Russia – October 11, 1994 Photograph by NASA 

Вероятно сте запознати с Йелоустоун и Кракатау, за не голяма радост обаче, те са само част от огромните вулкани, разположени по цялата земя. Ако сте в Северна Америка, повече от вероятно вашите познания да включват Yellowstone, Valles Caldera, Mount St. Helens, Mount Rainier и Long Valley Caldera. Ако сте в Европа, Campi Flegrei, Везувий и Ethna вероятно ще бъдат от интерес. 

Какво е супер вулкан? 
Супер вулкан е масивен вулкан, който може да избухне с опустошителни глобални последици с магнитуд 8, което е най-голямата стойност на индекса на вулканичната експлозивност Volcanic Explosivity Index (VEI).
Името предполага, че суперлукана заема огромна площ, както и във вода, така и на суша. Способен да изхвърли над 1000 куб. километра, супер вулканът може да има драматични последици. 



Ако сте от Австралия или Нова Зеландия, много вероятно сте чували за езерото-супервулкан Тoba. Намира се на остров Суматра, в Индонезия. Езерото Toba е с размери 100 км на 30 километра. Неговата странна удължена форма е резултат от взаимодействието между магмената камера и срязващите сили на Суматранската плоча по запад.В центъра на езерото Тоба е остров, наречен остров Самосир.





През последните 2,1 милиона години Йелоустоун е изригвал три пъти - 2,1 милиона, 1,3 милиона и преди 640,000 години, всяко от които покрило целия северен американски континент с останки и пепел.

Всяко изригване е причинило сривът на земята под вулкана, образувайки огромен кратер, който днес обхваща почти една трета от общата площ на Националния парк Йелоустоун. Макар че няма твърди доказателства, които да предполагат, че мащабното изригване на този суперколкан ще се случи скоро, е повече от ясно, че последствията могат да бъдат страшни и дълготрайни.


Националният парк Йелоустоун, който обхваща три държави от Уайоминг до Айдахо и Монтана, е дом на завладяващи места като "Morning Glory Pool", "the Grand Prismatic Spring" и "the Old Faithful geyser"
Националният парк Йелоустоун е активен супервулкан.
Това зашеметяващо и изключително популярно туристическо място, посещавано от милиони  всяка година, напоследък отчита странни активности.

Ако Йелоустоун избухне, около 87 000 души незабавно ще бъдат убити и около две трети от САЩ ще станат необитаеми.






Mount Tambora

През април 1815 г. най-мощният вулканичен взрив в записаната история разтърсва планетата.

Преди двеста и три години избухна вулканът Тамбора на остров Сумба, Индонезия. Около 12 000 души са били убити от изригването в първите часове, тъй като изригването е причинило серия от пирокластични потоци, земетресения и цунами.


С прогнозния обем на изхвърляне от 160 км3 (38 с мил) изригването на Tambora през 1815 г. е най-голямото в записаната история.
 Тамбора поражда глобални климатични аномалии, включително и феномена „вулканична зима”: 1816 г. е известна като „година без лято”.
Изследователи са установили, че огромният облак от незначителни частици се разпространява по света, блокира слънчевата светлина в следствие на което е започнало три годишно планетарно охлаждане.

За сравнение, можете да погледнете масата на магмата. Неотдавнашното изригване в района на лаволтата "Холурайун" в Исландия доведе до смъртоносни 1.4 кубически километра, 35 пъти по-малко от Tambora. Ако използвате плътността на магма, получавате около 150 гигаона магма - това е 1,5 х 1017 килограма магма! Това са над 51 милиарда V ракети от Сатурн.

 На 31 юли 2016 г. силно (M5.8) и плитко (10 километра) земетресение се удари в непосредствена близост до планината Tambura, Индонезия.
 Страшно, нали?  Въз основа на доказателствата от геологичния запис шансовете за друго изригване от мащаба на Tambora, което да се случи някъде на Земята, може да е около 20% през следващите 50 години.



















Civilization exists by geological consent, subject to change without notice.
"Цивилизацията съществува чрез геоложко съгласие, подлежащо на промяна без предизвестие."- американски писател, историк и философ Will Durant








Comments