Наистина ли има недостиг на кадри?


Aко си добър бизнесмен, означава че си наясно, с това, че кандидатите имат по-голяма тежест, що се отнася до облаги и обещетения.
Дали има недостиг на кадри? Ако питате мен,определено да, след 10 секунди, ако питате пак мен, ще кажа, "нещата са комплексни", или казано, въпрос на гледна точка.
Защо е трудно да се намерят служители? Процесът на наемане е точно това: процес! За съжаление, може да има аварии на всеки етап от процеса.

Да кажем хипотетично, ако вашият бизнес постоянно наема неправилните служители, поради куп фактори като: Лош избор на HR,непрофесионални методи и инструменти при подбора, условия на работа, ниска заплата,работно време, слаб интерес към професията и какво ли още не..  Предизвикателства и пречки, когато става въпрос за наемане на хора,на днешния конкурентен пазар, има. Последното нещо, което искате да направите като работодател, е да добавите към тези пречки."Имиджа"на фирмата ви, колегите PR-ри ще се съгласят. Друго нещо което трябва да се има супер много на предвид е: Какъв е флоула на кандидатите, които кандидатстват по обявата. Ако потока е слаб , то тогава задължително трябва да се обърне внимание, как е обоснована или казано, написана въпросната обява за работа. Моят съвет е, винаги да правите рисърч, как стои пазара, на който развивате бизнеса си, какви позиции заема, какви условия на подбор на кадри предлагат, какви инструменти и тулове ползват и тн.


Защо правилните кандидати се отказват?


Предлагайте солидна заплата! Над 29,7 процента от кандидатите, които отхвърлиха оферта за работа, заявяват, че са направили това, защото заплатата е била твърде ниска. Обратно, 17,9% от работодателите заявиха, че кандидатите имат "нереалистични очаквания за заплатите".


Наемането на квалифицирани служители не е толкова трудно, колкото изглежда. Просто трябва да сте готови да направите всичко необходимо, за да ги наемете, като осигурявате качествено заплащане, добри здравни пакети, възможност за работа от вкъщи и удобно работно време, са само част от норматива, който трябва да покриете, ако искате вашият бизнес да поддържа темпо на развитие.


 Трябва да предложите на кандидатите това, което искат, или поне да се опитате да ги срещнете със средата,  която биха избрали да се развиват и да вложат знанията и таланата си. По този начин сключвате сделката. Ако не го направите, може да загубите добър кандидат, и да трябва да се надявате на по слабо мотивираният кандидат, че ще постигне развитие и резултати.


Какви експерти биха ви свършили работа, при този процес?


Трудно е да се определи с няколко изречения, човека който трябва да подбира кадри за вас и вашият бизнес. Трябва да е изключително надарен и да има доста широки познания в доста области. 


Качества като : добри презентационни умения, дигитален маркетинг, познания в сектора в който се намирате, умения да разчита индивидуално всеки кандидат, са само малка част от критериите за добър HR.


Ако не знаете, как да се справите, може да ни пишете, ние изготвяме планове и модули за развитие на всеки сектор.

Как да търсиме и привлечем точните кандидати, може да стане по много начини. имате няколко възможности. Може да имате един аналист (или цял екип), посветени на привличането и намирането на качествени служители. Можете също да рекламирате вашите работни места в интернет и определено има много начини да направите това. Както и можете да се възползвате от опитна фирма за набиране на персонал, специализирана във вашата индустрия. 

 Това не значи да разчитате напълно на техният избор или метод. Обща, съвместна работа и комплексно измерване и методи, са винаги от високо значение. Като не забравяйте, че постоянното изменяне на процеса е задължително!

 Психолози и анализатори са едни от най добрите професионалисти на които, може да разчитате.

Човешки ресурси все още търпи промени и развитие, което означава, че все още липсват точни и ясни представи, какво точно трябва да умее един HR.








Comments